Bachata Skellefteå

Bachatas inträde i Skellefteå är en symbol för stadens öppenhet för globala influenser och förmåga att omfamna och berika sina egna kulturella landskap. Den markerar en korsväg där nord möter syd, där traditionella svenska toner smälter samman med Karibiens och Spaniens pulserande rytmer.

Denna unika kulturella hybrid plats där Bachata och Skellefteås anda dansar tillsammans, erbjuder en spännande och ny kontext för både staden och dansen. Det är en dialog mellan olika kulturer som manifesterar sig i dans, musik och gemenskap, och påminner oss om kraften och skönheten i kulturell mångfald och utbyte.


Vart hittar jag danskurser och events för att dansa Bachata i Skellefteå?


Bachata i Skellefteå

Den här gruppen på Facebook av Galyna Moskaliuk & Maksym Blyzniuk är det bästa ställen för att hålla dig uppdaterad om kommande evenemang inom Bachata i Skellefteå kommun!
https://www.facebook.com/groups/631677078356862/

Vad är Bachata?

Bachata, en dans fylld med känsla och historia, har genomgått en fantastisk transformation och global spridning sedan dess ursprung i Dominikanska republiken.

Dansstegen varierar från mjuka & cirkulära rörelser till livfulla och dynamiska steg som utförs i takt till instrumenten i musiken. Musikaliskt kännetecknas Bachata av instrumenten bongo, två olika typer av gitarrer, bas, sång och güira. Bjuder Bachata in till ett nära samspel och connection mellan dansarna. Sångtexterna förmedlar ofta teman som kärlek och passion men variationen är stor och ofta förekommer Bacahta låtar som är remixer av låtar från kända artister som Ed Sheeran, Adele, Justin Bieber, Shawn Mendes och Drake. Stilen har en väldigt trendig och ungdomlig vibe, t.ex. i förhallande till från andra dansstilar som Salsa, Tango, ChaCha, Lindy Hop och Bugg. Detta förmodligen ett av skälen till uttrycket ”Bachata is taking over” och att dansenstilen växer snabbare än aldrig förr och att artister som Shakira, Ozona & Enrique iglesias börjar producera Bachata låtar som Monotonia och Asi es la vida.

Denna passionerade dansstil har blivit en viktig del av dansvärlden, med en mängd festivaler, workshops och sociala evenemang som samlar dansare från alla hörn av världen för att dela och njuta av dess skönhet och gemenskap

Bachatan olika dansstilar

Bachata har genom åren utvecklats och tagit olika former, inklusive traditionell dominikansk Bachata, Bachata Sensual, Bachata Moderna och Bachata Fustion. Varje stil representerar en unik sida av Bachata och berikar världen med olika sätt att uttrycka musik, känslor och gemenskap genom dans.

Traditionell Bachata

Traditionell Bachata, även känd som ”Dominican Bachata”, härstammar från Dominikanska republiken och är den ursprungliga formen av Bachata. Denna stil kännetecknas av en enkel, känslomässig och romantisk dans, där musiken ofta har en stark gitarrbas och en rytmisk struktur som är lätt att följa. Dansen fokuserar på att uttrycka musikens känslor genom djupa och meningsfulla rörelser. Traditionell Bachata innehåller framför allt sidledes steg och rörelser, och det är mindre fokus på komplexa turer eller figurer. Den äkta, råa känslan och det intima samspelet mellan danspartner är centrala i denna stil.

Bachata Moderna

Bachata Moderna, som utvecklades främst i Europa, är en moderniserad form av den traditionella Bachatan, där influenser från andra dansstilar som salsa och zouk har integrerats. Dansare som Jorge ”Ataca” Burgos och Tanja ”La Alemana” Kensinger har varit centrala i populariseringen av denna stil. Bachata Moderna innefattar ofta mer sofistikerade och dynamiska fotarbeten, komplexa turer och stilfulla figurer. Denna stil fokuserar också på att lägga till en visuell flair och artistiska element till dansen, samtidigt som den behåller Bachatans grundläggande känslomässighet och närhet.

Sensual Bachata

Sensual Bachata är en stil som utvecklats främst genom spanska dansares innovationer, såsom Korke Escalona och Judith Cordero. Denna stil lägger stor vikt vid kroppsrörelser, isoleringar och vågiga rörelser, med en tydlig inriktning på tolkningen och uttrycket av musikens känslor. Sensual Bachata karaktäriseras av sin sensualitet, med mjuka, förföriska rörelser och en djup anslutning till musiken. Detta är en mer fysiskt expressiv form av Bachata, där kroppsrörelser och tolkning spelar en viktigare roll än i andra stilar.

Bachata Fusion

Bachata Fusion är en experimentell stil där element av olika dansstilar och musikgenrer smälter samman med Bachata. Denna stil är inte begränsad av traditionella rörelsemönster och musikval och är därmed en av de mest varierade och innovativa formerna av Bachata. Dansare i denna stil utforskar och integrerar element från stilar som hiphop, contemporary, och till och med jazz, vilket skapar en unik och nyskapande dansupplevelse. Bachata Fusion är för de dansare som gärna utforskar utanför ramarna och ständigt söker nya sätt att uttrycka kreativitet och passion genom dans.

Bachata-musikartister

 1. Romeo Santos: En av de mest inflytelserika moderna Bachata-sångarna, tidigare medlem i Aventura.
 2. Prince Royce: Känd för att blanda Bachata med pop- och R&B-element i sin musik.
 3. Anthony Santos: En ikon inom den traditionella Bachatan, känd som ”El Mayimbe”.
 4. Aventura: Gruppen som introducerade en mer urbant influerad Bachata till en bredare publik.
 5. Frank Reyes: Känd för sina romantiska och traditionella Bachata-låtar.
 6. Juan Luis Guerra: Har skapat traditionella och mer kulturellt förankrade Bachata-låtar.

Bachata-dansare och koreografer

 1. Jorge ”Ataca” Burgos och Tanja ”La Alemana” Kensinger: Kända för sina innovativa och passionerade dansframträdanden.
 2. Daniel y Desiree: Ett framstående danspar som är kända för sin teknik och elegans inom Bachata.
 3. Korke Escalona och Judith Cordero: Skaparna av ”Sensual Bachata” med fokus på smidiga kroppsrörelser.
 4. Troy Anthony och Jorjet Alcocer: Kända för sin unika stil och skapande inom Bachata.
 5. Pablo Vilches och Diana Sanchez: Ett annat framstående danspar som är kända för sin tekniska precision och stil inom Bachata.

Skellefteå

Skellefteå, en stad i norra Sverige, erbjuder inte bara en rik historia utan också en mångfald av kulturella och natursköna sevärdheter. Beläget vid Bottenvikens kust, är staden omgiven av imponerande skogar och floder som skapar en naturligt vacker miljö.

Kulturellt sett är Skellefteå hem för flera museer, gallerier och en blomstrande musikscen som hyllar både lokala och internationella talanger. Stadens teater och kulturhus fungerar som knutpunkter för en rad kulturella aktiviteter och konstnärliga framträdanden.

Stadens historia sträcker sig tillbaka till medeltiden och är intimt förknippad med gruvdrift och skogsindustrin. Detta historiska arv syns i stadens arkitektur och i museerna som skildrar regionens industriella och kulturella förflutna.

Skellefteå är också känt för sina framsteg inom teknologi och hållbarhet, vilket har positionerat staden som en föregångare inom gröna innovationer och hållbar utveckling.

Med sin naturliga skönhet, mångfald av kulturella evenemang och innovativa framsteg, fortsätter Skellefteå att locka besökare och invånare med sin dynamiska mix av erfarenheter och möjligheter.

Kända Personer från Skellefteå

 1. Stina Blackstenius – En känd fotbollsspelare som har gjort avtryck i både nationella och internationella turneringar.
 2. Hans Lindberg – En framstående handbollsspelare, känd för sina framgångar i både svenska landslaget och utomlands.
 3. Björn Sandström – En konstnär född i Skellefteå, vars verk har uppmärksammats både nationellt och internationellt.
 4. Sara Lidman – En av Sveriges mest betydelsefulla författare under 1900-talet, känd för sina romaner och sitt engagemang i sociala och politiska frågor.

Landmärken och kända platser i Skellefteå

 1. Skellefteå Kyrka – En historisk byggnad med anor från medeltiden, är ett viktigt religiöst och kulturellt centrum.
 2. Vitberget – Ett populärt natur- och rekreationsområde som erbjuder möjligheter till skidåkning, vandring och njutning av den nordliga naturen.
 3. Nordanåområdet – En kulturell knutpunkt i Skellefteå som inkluderar museum, teater och vackra parkområden.
 4. Leo’s Lekland – Ett populärt inomhuslekland för barn, som ger en paus från vardagen med roliga aktiviteter och spel.

Skellefteås sevärdheter att utforska

 1. Skellefteå Museum – Ett museum som ger en djupgående inblick i lokalhistoria, från uråldriga tider till nutidens industriutveckling.
 2. Bonnstan – En historiskt gammal kyrkstad med välbevarade timmerhus som ger en unik inblick i det förflutna.
 3. Stackgrönnans Båtmuseum – Ett maritimt museum där besökarna kan lära sig om regionens båtbyggarhistoria och se traditionella båtar.
 4. Burträsk Västerbottenostens hem – Känd för att vara hemmet för den berömda Västerbottensosten, här kan besökare uppleva osten genom provsmakningar och guidade turer.