Dans Umeå

Dans Umeå

Umeå, ofta kallad för Norrlands kulturhuvudstad, är hem för en livlig och mångsidig dansscen för pardans och solodans. Stadens dansgemenskap erbjuder en rad olika stilar och miljöer, allt från klassiska dansskolor till energiska socialdansklubbar. Denna guide syftar till att ge en översikt över de olika dansmöjligheterna i Umeå.

Dansskolor och Kurser i Umeå

För de som är intresserade av att lära sig dansa från grunden eller fördjupa sina befintliga färdigheter, finns det flera välrenommerade dansskolor i Umeå:

U&Me Dance

En välkomnande dansstudio som erbjuder en rad olika dansstilar och kurser för alla åldrar och nivåer. Här kan du lära dig allt från hiphop och streetdance till jazz och modern dans i en stöttande och inkluderande miljö.

Umeå Dansskola

Här erbjuds en mängd kurser och workshops i allt från balett och jazz till modern och samtida dans. Med kvalificerade instruktörer och en positiv inlärningsmiljö, är Umeå Dansskola en utmärkt plats för att fördjupa din danstalang.

Balettakademien Umeå

Specialiserad på klassisk dans men erbjuder även kurser i moderna dansstilar. Här kan du utveckla din teknik och uttrycksfullhet under ledning av erfarna danspedagoger.

Dansklubbar och Föreningar i Umeå

Umeå har en stark dansgemenskap med flera dansklubbar och föreningar som välkomnar medlemmar av alla erfarenhetsnivåer:

Umeå Salsa Club

En dynamisk salsa förening som fungerar som ett forum för alla salsaintresserade i Umeå och omnejd. Klubben organiserar regelbundna socialdanskvällar, workshops och andra evenemang där du kan träffa andra dansare och fördjupa din kunskap i salsa.

Umeå Dansklubb

Umeå Dansklubb erbjuder danssport inom BRR-danserna (bugg, dubbelbugg, boogie woogie, rock'n'roll och lindy hop), samt inkluderar stilar som jazz, street och show. Klubben fokuserar främst på barn- och ungdomsidrott, men välkomnar även vuxna tävlingsdansare på alla nivåer, från nybörjare till världselit.

Umeå Dansimperium

Denna ideella dansförening är hem för både socialdans och tävlingsverksamhet, med discipliner som bugg, dubbelbugg, rock’n roll, boogie woogie och lindy hop. De erbjuder en mängd kurser och träningsmöjligheter för alla åldrar och nivåer, samt socialdanskvällar för medlemmar. Medlemskap inkluderar förmåner som gratis medlemsträningar och rabatter på dansutrustning.

Tango Norteño

En förening för argentinsk tango där medlemmarna kan uppskatta denna passionerade dans genom lektioner, praktikor och milongas. Tango Norteño erbjuder en vänlig och stöttande miljö för alla som är intresserade av att utforska tango.

West Coast Swing Umeå

Här erbjuds en avslappnad och välkomnande atmosfär för alla som är intresserade av West Coast Swing, en modern och mjuk dansstil som uppmuntrar improvisation och kreativitet.

Swingum

En förening som fokuserar på Lindy Hop och andra swingdanser, och erbjuder både kurser och socialdans under olika evenemang. Swingum arrangerar regelbundet danskvällar där du kan öva dina rörelser och ha roligt på dansgolvet.

Bachata Umeå

Föreningen är dedikerad till att sprida Bachata-dansen i Umeå. Här erbjuds veckokurser, privatklasser och större arrangemang som Bachata Bootcamp, där du kan fördjupa dina färdigheter Bachata.

Umeå socialdansförening

Umeå socialdansförening, en ideell och neutral förening, främjar dans, särskilt bugg och foxtrot, genom kurser och sociala danstillfällen. Visionen inkluderar att öka pardansintresset och säkerställa fortsatt dansaktivitet i Umeå-området.

Tävlingsdans i Umeå

För den tävlingsinriktade dansaren erbjuder Umeå en plattform för att utvecklas och tävla. Lokala och nationella tävlingar anordnas regelbundet, vilket ger dansare möjlighet att visa upp sina färdigheter och utmana sig själva på högre nivåer.

Socialdans i Umeå

Socialdans i Umeå är en möjlighet att knyta nya kontakter, utveckla dina danstekniker och ha kul på dansgolvet:

Bachata Umeå

Organiserar socialdanskvällar och andra events där du kan njuta av Bachata-dansen i en avslappnad och vänlig atmosfär.

Umeå Salsa Club

Med sina regelbundna sociala danskvällar är detta en plats där du kan praktisera och njuta av dina salsamoves i en festlig miljö.

Tango Norteño

Arrangerar milongas och öppna danskvällar som välkomnar alla, från nybörjare till erfarna tangodansare, att njuta av tango i en traditionell och autentisk miljö.

Dansevenemang i Umeå

Umeå är värd för en rad dansevenemang under året som lockar både lokala och internationella dansare:

Umeå Westie Weekend

Ett av de största sociala danshändelserna i Sverige som arrangeras av West Coast Swing Umeå, med workshops och socialdans till sena natten.

Midnight Light Tango

Ett ambitiöst tangoevenemang som erbjuder mer än 25 timmars argentinsk tango under de ljusa sommarnätterna, med möjlighet att dansa under midnattssolen.

Bachata Umeå Bootcamp

Ett årligt event som hålls den 16-17 december 2023 där både nybörjare och erfarna dansare kan utveckla sina färdigheter i Sensual Bachata, Modern Bachata och Dominican bachata. Helgen är fullspäckade med workshops och socialdans. Det här äret hålls en dansfest i samarbete med Rouge Umeå och festens tema "Frozen".

Dansorganisationer i Umeå

Danscentrum Norr

Danscentrum Norr är en ideell organisation som syftar till att stödja danskonstnärer och berika dansupplevelsen. De erbjuder medlemskap för individuella dansare samt juridiska medlemmar, med förmåner som workshops, nyhetsbrev, tillgång till dansmattor, marknadsföringsstöd och rådgivning. Genom att bli medlem i Danscentrum Norr kan man engagera sig i den fria danssektorn i norra Sverige och arbeta mot att förverkliga sina dansambitioner.

Dansmöjligheterna är många i Umeå

Dans är mer än bara rörelse till musik; det är en form av självuttryck, en gemenskap och en möjlighet att lära känna nya människor. I Umeå finns det något för alla som älskar dans, oavsett erfarenhetsnivå eller dansstil. Utforska de olika dansalternativen och hitta det som får ditt hjärta att slå i takt med musiken. Umeås dansscen är en spegelbild av stadens kreativa puls och erbjuder en värld av möjligheter för alla som vill dansa.