Salsa Umeå

Dansa salsa i Umeås härliga Salsa-community

Umeå, den dynamiska studentstaden i norra Sverige, har en lång historia av salsa och på regelbunda danskvällar som annordnas av lokala salsaarrangörer hittar du ett passionerat dans-community fullt av salsaentusiaster.

Med en kombination av traditionell och modern kultur, erbjuder Umeå en unik miljö för dem som är sugna på att utforska salsans värld fylld av glädje, musik, rytmiska höfter och danstil. Här är din guide till att hitta rätt inom i salsascenen i Umeå.

Denna guide syftar till att ge en översikt över salsascenen i Umeå och var du hittar danskvällar eller lär dig att dansa Salsa. Utöver guiden rekommenderar vi att engagera dig i lokala salsagrupper och följa med på sociala mediekanaler salsan i Umeå för att hålla sig uppdaterad om kommande evenemang och kurser.

Dansfest i Umeå med salsadansande Umebor - Salsa Fiesta

Salsa Umeå

Följ facebookgruppen

Vi rekommenderar facebookgruppen Salsa Umeå. I den gruppen postar lokala salsainstruktörer startdatum & tider för sina aktuella event. Där hittar du också det senaste om kommande danskvällar som arrangerars av av arrangörer i Umeås Salsacommunity.

Salsa-Instruktörer i Umeå

 • La Salsueca (Lea Jakobsen): Under artistnamnet La Salsueca, organiserar Lea Jakobsen en "Salsa Ladies Style Drop-in" under hösten på Umeå Energi Arena2. Du hittar mer information på Leas instagram - https://www.instagram.com/la.salsueca
 • Carola & Alexander: Detta par leder salsakurser är aktiva med salsa kurser. Under 2023 arrangerade de sina kurser på Umeå Energi Arena1. Besök gruppen Salsa på facebook för information om kommande chanser att lära dig salsa med Carola & Alexander.
 • Betancourt A. Serafín (Andres Aguero): För mer information om Andres Agueros salsakurser och -evenemang, besök Facebook-gruppen. Du kan även hålla dig uppdaterad om Andres kurser i hans egen facebookgrupp - https://www.facebook.com/groups/993136854955643/

Salsa-evenemang och sociala danskvällar

 • Umeå Salsa Club: Klubben organiserar regelbundna socialdans-evenemang och introduktionskurser, särskilt under sommarmånaderna på Gammlia

Salsafester

La Bodega Umeå är en danskvälls-arrangör och en återkommande salsafest av Nils Danyel Nilson (DJ Platinum). Det arrangerar på Pipes of Scotland Umeå eller Rouge nattklubb i Ålidhem centrum och erbjuder en härlig mix av Salsa, Bachata och Reggaton. 

Kommande evenemang släpps på La Bodegas Facebook & Instagram profiler:

https://www.instagram.com/labodegaumea/
https://www.facebook.com/plat1numpromotions/

Lokala tips för salsadansare i Umeå

Umeå Salsa Club

Bli medlem: Om du planerar att stanna längre, överväg att bli medlem i Umeå Salsa Club för att hålla dig uppdaterad om kommande evenemang och möta likasinnade salsadansare. Studerar du i Umeå under en tid eller har du just flyttat till staden är detta bästa sättet att komma igång med salsa och lära känna det lokala salsadansare i Umeå.

Facebook och Instagram

Följa salsa-konton: Följ Umeås alla salsagrupper och salsainstruktörer på sociala medier som Facebook och Instagram för att få reda på om spontana salsafester och evenemang.

Fortsätt att utforska salsadansen i Umeå

Umeå är inte bara en stad med en rik kulturell bakgrund, utan också en plats där du som gillar att dansa salsa kan finna en varm och välkomnande gemenskap. Oavsett om du är ny i staden eller bara på besök, finns det gott om möjligheter att dyka in i salsans värld och samtidigt uppleva vad Umeå har att erbjuda.


Salsa - En resa genom historia, stilar och kulturell påverkan från kubanska gator till global dansscen

Salsa är en glad, energisk och global dansstil med rötter som sträcker sig tillbaka till 1900-talets början, där den växte fram i Kuba och Puerto Rico innan den spreds till New York City och vidare globalt. Dansstilen är starkt påverkad av afro-kubanska traditioner samt andra dansstilar som mambo, guaguanco och danzon. Salsa utvecklades till en särskild stil på 1940-talet, med en tradition av latinska dansstilar som går tillbaka till början av 1900-talet. Stilen blomstrade framför allt i New York City under 1940- och 50-talen, och nådde sin popularitetstop under 1970-talet.

Det finns flera olika stilar inom salsa, bland annat New York-stilen (On2), Los Angeles-stilen (On1), kubansk salsa, colombiansk salsa, Puerto Rico-stil och Miami-stil, var och en med sina unika rytmer och rörelsemönster. Några kända salsadansare som har lämnat avtryck på dansvärlden inkluderar Albert Torres, Amneris Martinez, Maykel Fonts och Eddie Torres.

För den som är intresserad av att börja dansa salsa rekommenderas det att börja med grundläggande lektioner där man lär sig de basala stegen och rytmen i musiken. Det är viktigt att praktisera regelbundet och utforska lokala dansgrupper och kurser för att få erfarenhet och förbättra sina färdigheter. Det är också god idé att tidigt resa till festivaler. Förra året åkte ett en grupp dansare till den internationella salsafestivalen El Sol i Polen till exempel. Salsafestivaler är det bästa sättet att utveckla din dans.

Hitta en salsainstruktör som passar dig

Som salsainstruktör är det viktigt att ha en solid förståelse för musikalitet, ledning och följande tekniker. Det är också viktigt att vara tålmodig, uppmuntrande och anpassningsbar, eftersom det hjälper både lärare och elever att växa inom denna passionerade och sammanhängande dansgemenskap.

Utforska Umeå under ditt salsabesök

Medan du inte dansar salsa, ta chansen att utforska Umeås rika kulturella och historiska landskap. Gör ett besök till Västerbottens Museum, promenera längs Umeälven, eller utforska stadens moderna konstscen på Bildmuseet. Här kommer en introduktion till Umeå för dig som är ny i staden.

Umeå - Björkarnas Stad där kultur, akademi och natur samspelar

Umeå, belägen vid umeälvens mynning och känd som "Björkarnas stad", är en vibrerande och kreativ stad i norra Sverige som erbjuder en blandning av modern urban livsstil och närhet till natur. Här är några av dess unika karaktär och landmärken:

 1. Kulturellt Centrum: Umeå är en betydande kulturell knutpunkt i norra Sverige, med ett rikt utbud av museer, gallerier, och musikscener. Det prestigefyllda Västerbottens museum och Bildmuseet vid Umeå universitet erbjuder en djupdykning i regionens historia och samtidskonst.
 2. Universitetsstad: Med ett av Sveriges yngsta universitet, Umeå Universitet, har staden en ung och dynamisk atmosfär. Universitetet bidrar till en kreativ och innovativ miljö som sträcker sig utöver campus och in i staden.
 3. Björkarnas Stad: Umeå kallas ofta "Björkarnas stad" på grund av de många björkträd som planterades efter den stora stadsbranden 1888. Dessa träd är nu en viktig del av stadens identitet och skapar en unik och vacker stadsmiljö.
 4. Umeälven: Floden erbjuder vackra vyer och möjligheter till rekreation, med många promenad- och cykelvägar längs dess strand.
 5. Guitars – The Museum: Ett av världens största privata samlingar av gitarrer finns i Umeå, vilket återspeglar stadens starka koppling till musik och kreativitet.
 6. Närhet till Naturen: Bara en kort resa från stadens centrum, finner man otroliga natursköna områden som Nydalasjön och det omgivande skogslandskapet, perfekt för vandring, cykling och avkoppling.
 7. Vinteraktiviteter: Umeås norra läge gör den till en utmärkt destination för vinteraktiviteter som skidåkning, skridskoåkning och norrskenstittande.
 8. Arkitektur och Design: Staden har en spännande arkitektonisk profil med moderna byggnader som Kulturväven, ett kulturellt centrum vid floden, och Umeå universitets innovativa campusdesign.

Umeås unika karaktär är en blandning av dess kulturella rikedom, akademiska vitalitet, naturskönhet och en stark gemenskapsskapskänsla som välkomnar besökare och invånare att utforska och engagera sig i det lokala livet. 

Dansföreningar för andra dansstilar i Umeå

Dansa Salsa i andra Svenska städer

Läs mer om dansen Salsa och dess ursprung